Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Kalėdų belaukiant: Valstybinis Vilniaus kvartetas ir Aistė Baliunytė (arfa)

Koncertai

Valstybinis Vilniaus kvartetas:
Dalia Kuznecovaitė (I smuikas),
Artūras Šilalė (II smuikas),
Kristina AnusevičIūtė (altas),
Giedrė dirvanauskaitė (violončelė).

Solistė Aistė Baliunytė (arfa).

Daugelio prestižinių premijų laureatas Valstybinis Vilniaus kvartetas jau 55 metus yra vienas ryškiausių kolektyvų Lietuvos kultūriniame gyvenime, pelno geriausius įvertinimus Lietuvoje ir užsienyje. Debiutavęs 1965-aisiais, 1972 m. laimėjo aukščiausią kvartetų konkurso Lježe (Belgija) apdovanojimą, 1973 m. jam buvo suteiktas Valstybinio Vilniaus kvarteto vardas. 1979 m. kolektyvui paskirta valstybinė premija, 2002 m. – Lietuvių fondo (JAV) kultūrinė muzikinė dr. Antano Razmos premija, 2004 m. – Lietuvos nacionalinė premija, 2005 m. – Baltijos Asamblėjos premija, 2012 m. už nuopelnus kultūrai kvartetas apdovanotas Šv. Kristoforo statulėle.

Ryškindamas savo bendravardį miestą pasaulio žemėlapyje, Vilniaus kvartetas apkeliavo daugybę užsienio šalių, koncertavo prestižinėse salėse ir tarptautiniuose festivaliuose. 2013 m. ansamblis atstovavo Lietuvai mūsų šalies pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai skirtuose koncertuose Egipte ir Prancūzijoje. 2018 m. minint Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, kvarteto koncertinės kelionės vedė nuo Vilniaus iki Tel Avivo ir Jafos Izraelyje, Kijevo, Lvovo, Ivano Frankivsko ir Dnipro Ukrainoje.

Vilniaus kvarteto scenos partneriai – įžymūs scenos meistrai ir jaunieji muzikai. Gausybė įdomių kvarteto programų ir ciklų telkia publiką, lavina jos skonį, supažindina su šio žanro šedevrais ir mažai Lietuvoje žinoma muzika. Kvartetas kasmet pateikia klausytojams naujų partitūrų, ypač daug dėmesio skiria lietuvių muzikai, yra pagriežęs daugiau nei šimtą lietuvių autorių kūrinių, kurių pusė buvo sukurta specialiai jam. Kolektyvas yra padaręs daugybę įrašų radijo fondams, Lietuvoje, Rusijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV išleista per 40 vinilinių ir kompaktinių jo plokštelių.

Šiemet Vilniaus kvartetas žymiausios Suomijos klasikinės ir šiuolaikinės muzikos įrašų leidyklos „Ondine“ užsakymu įrašė visus lietuvių muzikos klasiko Jurgio Karnavičiaus styginių kvartetus. Pirmieji du įrašyti su ilgamečiu kvarteto violončelininku Augustinu Vasiliausku, o Nr. 3 ir Nr. 4 – su jo studentu Deividu Dumčiumi.

„Minint kvarteto 55-metį norėtųsi susimąstyti apie XXI amžiaus sukrėtimus ir lūžius, apie šį metą, kuris yra pajėgus nublokšti kultūros vyksmą į antrą planą, nutraukti tradicijų tąsą, užsidaryti tik savyje. Kultūrinės tradicijos perdavimas yra nuolatinė kova su naikinančia jėga, su užmarštimi. Kas kitas, jei ne mes, kultūros pasaulio atstovai, esame atsakingi už meno išlikimą, už tai, ant kokių pamatų stovės rytojaus kultūra, kokių vertybių vedami gyvensime? Manau, kad būtent tai ir yra viena didžiausių mano bei mūsų kolektyvo atsakomybių ir užduočių“, – sako Vilniaus kvarteto primarija Dalia Kuznecovaitė.

Sparčiai muzikinės karjeros laiptais kylanti jaunoji arfininkė Aistė Baliunytė garsina Lietuvos vardą visame pasaulyje. 2018m. vasarą Aistė apsigynė magistro laipsnį Nacionalinėje Paryžiaus muzikos konservatorijoje (CNSMD de Paris) profesorės I. Moretti klasėje, kur 2016m. ji taip pat įgijo bakalauro diplomą. Baigusi Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą, Aistė tęsė mokslus Aukštojoje muzikos mokykloje Paryžiuje, I. Perrin klasėje, kurią 2014m. baigė su pagyrimu bei solisto diplomu. Arfininkė yra daugelio tarptautinių konkursų laureatė, prizinių vietų laimėtoja, daugelio tarptautinių festivalių Lietuvoje, Europoje, Rusijoje, Amerikoje bei Kanadoje dalyvė. Nuo 2012m. Aistė yra tapusi tokių fondų kaip “Fondation de France”, “Nadia et Lili Boulanger”, “Fonds de Tarrazi”, “Fondation Zygmund Zaleski” ir kt., stipendininke. Daug koncertuojanti kaip solistė, kamerinės muzikos ansamblių bei įvairių orkestrų artistė Lietuvoje ir užsienyje, taip pat aktyviai dalyvauja atvirose meistriškumo kursuose pas geriausius pasaulio pedagogus. 2008m. Aistė kartu su Japonijos įrašų kompanija „ King International Inc.“ įrašė solinį kompaktinį diską, ir tapo pirmąja bei vienintele Lietuvos arfininke įrašiusia savo solinį albumą. 2011m. ji buvo apdovanota Lietuvos Respublikos prezidentės D. Grybauskaitės padėką už pasiekimus ir Lietuvos vardo garsinimą. Šiuo metu arfininkė yra Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro orkestro arfų grupės koncertmeisterė.

PROGRAMOJE:

W. A. Mozart – Styginių kvartetas Nr. 14 G-dur, KV 387
(„Pavasario“)

M. Tournier – „Fejerija“ („Féerie“): preliudas ir šokis arfai ir styginių
Kvartetui

C. Debussy – „Danse sacrée“ ir „Danse profane“ arfai ir styginių kvartetui